Kretskort för ljudkortsaudio (mono) <-> två-tråd

Jag har konstruerat ett kretskort, för att köra ”mono-audio i full duplex” på två-tråd. Konstruktionen kallas nog ”gaffel” (eller ”gaffelkoppling”), när den används för analog telefoni på två-trådsledning.
Kortet ger galvanisk isolation mellan PC och ledningen, och skydd mot inkommande ringspänning (t.ex från en vev på en fälttelefon) från ledningen.

Kortet kan t.ex användas om man vill köra PC-Dart/Swale (eller Zello/Skype etc), på två-trådsledning. (Skype har nytta av ”full duplex”.)
Kortet skapar en virtuell COM-port för PTT (från PC-signal RTS) om man vill, mha USB-anslutna kretsen ”FT232RL” från FTDI och en optokopplare.

En fälttelefon (i läge LB) borde kunna anslutas direkt, i änden av två-trådsledningen, om man vill ha en brygga mellan t.ex ”Skype i PC” och en fälttelefon.
(Om man istället vill ansluta en ”normal analog telefon”, får man ansluta ett batteri mellan de två trådarna i ledningen, i en av ändarna.)

Att till ledningen ansluta ”ett inte alltför stort” antal PC, som kör PC-Dart/Swale (via var sitt kretskort), borde gå bra.

Sänd epost till ”rhlind@gmail.com” om ni vill ha schema + ritning + komponentlista.

För ”dubbelsidig” ritning över kretskortet, se
https://www.mfro.se/wp-content/uploads/2020/07/freeDFM-2.pdf

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.